p9309501

Policie převzala prvních deset BMW řady 5

Prvních deset z celkových sedmdesáti BMW řady 5 převzala Policie ČR v pátek od dealera Stratos Auto. Sloužit budou v označených i neoznačených variantách.

Polovina vozů je v provedení pro dohled na dálnicích v barvách policie a druhá pro vysokorychlostní pronásledování bez označení a se skrytým výstražným zvukovým a rozhlasovým zařízením.

Všechny vozy disponují například zvláštním výstražným vizuálním a zvukovým zařízením, speciální zástavbou včetně úložného prostoru a pracovní desky, nezávislým kamerovým systémem a měřičem rychlosti.

Pod označením BMW 540i xDrive Touring se skrývá řada 5 v karoserii kombi se zážehovým řadovým šestiválcem o zdvihovém objemu tří litrů.

Policejní BMW 540i xDrive Touring

Policejní BMW 540i xDrive Touring

Foto: BMW Stratos Auto

Motor je přeplňován turbodmychadlem a asistuje mu také mildhybridní jednotka. Výkon činí 245 kW (333 k). Skrze osmistupňovou samočinnou převodovku pohání všechna kola. Součástí výbavy je také adaptivní podvozek.

„Nová vozidla BMW jak v komerčním provedení, tak i v provedení Policie ČR budou zařazena zejména na dálničních odděleních jednotlivých krajských ředitelství policie a na celorepublikovém útvaru služby dopravní policie, tedy u Speciálního oddělení dohledu Čechy a Morava,“ dodal ředitel služby dopravní policie Jiří Zlý.
Zdroj: https://www.novinky.cz/auto/clanek/policie-prevzala-prvnich-deset-bmw-rady-5-40403062